ΑΡΘΡΑ

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό στην Πρώτη τάξη ενός Δημοτικού Σχολείου

Η αφορμή, για να χρησιμοποιήσουμε το τεστ γραφοκινητικότητας  στα παιδιά των δυο Πρώτων τάξεων ενός Δημοτικού Σχολείου στη Θεσσαλονίκη, προήλθε από  τις δυσαρέσκειες  των δασκάλων, ότι τα παιδιά της «φετινής χρονιάς» με πολύ μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της πρώτης γραφής και ανάγνωσης. Είχε φτάσει Δεκέμβριος μήνας και τα περισσότερα παιδιά δεν γνώριζαν, ούτε καλά να διαβάζουν, αλλά ούτε και να γράφουν. Οι δασκάλες ήταν πολύ απογοητευμένες  με την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε μέσα στην Τάξη τους.
Η άσχημη αυτή κατάσταση είχε φτάσει και στα αυτιά της Σχολικής Συμβούλου.
Ετσι αποφασίσαμε, έχοντας μπροστά μας αυτό το γρίφο, να λύσουμε το πρόβλημα, αρχίζοντας όπως συνηθίζεται από τη χρήση ενός τεστ γραφοκινητικότητας.
Πράγματι  εφαρμόσαμε ένα τεστ γραφοκινητικότητας και στις δυο Πρώτες τάξεις.
Τα αποτελέσματα και των δυο Τεστ ήταν αποκαρδιωτικά. Η γραφοκινητικότητα των παιδιών εμφάνιζε την εικόνα παιδιών προνηπιακής ηλικίας.
Ιδιαίτερα όμως μας ξάφνιασε το εξής γεγονός :
Η αισιοδοξία μας ότι θα βγούμε από το αδιέξοδο, κάνοντας ένα τεστ  γραφοκινητικότητας, που θα μας έδειχνε την αιτία αυτής της καθυστέρησης, μετεξελίχθηκε σε απαισιοδοξία. Έτσι μη έχοντας να κάνουμε κάτι άλλο, αρχίσαμε να ψάχνουμε τι ήταν άραγε αυτό που δημιουργούσε αυτή την καθυστέρηση. Ποιοι ήταν οι παράγοντες εκείνοι που δεν λειτούργησαν, έτσι ώστε να φτάσουν τα παιδιά σε αυτή την άσχημη κατάσταση.
Όπως συνηθίζεται πάντα, σκεφτήκαμε να ψάξουμε στις δραστηριότητες των παιδιών των προηγούμενων χρόνων και ιδιαίτερα  τη χρονιά της νηπιακής τους ηλικίας δηλ. ένα χρόνο πρωτύτερα. Ζητήσαμε λοιπόν από τις Νηπιαγωγούς των νηπιακών τμημάτων να κάνουν κι εκείνες ένα τεστ γραφοκινητικότητας για να δούμε ποια θα ήταν η πρόοδος αυτών των παιδιών.
Όταν όμως δώσαμε τα τεστ στα παιδιά για να αρχίσουν να τα συμπληρώνουν, τότε διαπιστώσαμε ότι οι Νηπιαγωγοί αντί μαύρων μολυβιών, τα έδωσαν έγχρωμους μαρκαδόρους,  Όταν τους είπαμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαύρα μολύβια, αυτές μας απάντησαν ότι μέχρι τώρα ποτέ δεν χρησιμοποιούν μέσα στην τάξη μαύρα μολύβια.
Δεν χρειάσθηκε φυσικά να καταλάβουμε γιατί τα παιδιά των δυο Πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου είχαν τόση μεγάλη καθυστέρηση στην πρώτη γραφή και ανάγνωση.
Αντί του αριστερού ημισφαιρίου, γινόταν εξάσκηση του δεξιού ή και σε κανένα από τα δυο.

Θα μας βρείτε

Διεύθυνση: Χουρμούζη 18, Κ. Τούμπα, Θεσσαλονίκη, 54453, Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@sxolikiarogi.gr
Κινητό: +30 6974382293
Κινητό: +30 6944394812