ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Βιδωτά - Κυλινδρικά

Βιδωτά - Κυλινδρικά Βιδωτά - Κυλινδρικά

Ένα  έξυπνο παιγνίδι που ακονίζει…το μυαλό των παιδιών της Προσχολικής ηλικίας

Περιγραφή  παιδαγωγικού  παιγνιδιού   με την επωνυμία: *VIDO*
«VIDO»  ή   (Βιδωτά – Κυλινδρικά)

Τα * VIDO *  ή «Βιδωτά–Κυλινδρικά» είναι ένα μοντέρνο παιδαγωγικό  παιγνίδι της οικογένειας των οικοδομικών υλικών – συναρμολογούμενων.  Αποτελείται από 4 στερεά γεωμετρικά σώματα, κατά το πλείστον με κυλινδρικές και σφαιρικές επιφάνειες, που φέρουν οπές με εσωτερικό σπείρωμα στις υποτιθέμενες πλευρές τους και  συνδέονται μεταξύ τους με ακέφαλες βίδες που βιδώνονται και ξεβιδώνονται στο σώμα των γεωμετρικών στερεών σωμάτων.                                                                                                                                                                        
Τα μέχρι τώρα οικοδομικά υλικά (ξύλινα τουβλάκια – Lego κλπ.) δίνουν στα χέρια των παιδιών τη δυνατότητα μιας και μοναδικής κίνησης, αυτής της αντιμεταθετικής ή εναποθετικής.  Τα χέρια των παιδιών ακολουθούν σ’όλα τα ανωτέρω οικοδομικά υλικά πάντα  την ίδια κατεύθυνση, δηλ. τοποθετούν το ένα τουβλάκι πάνω στο άλλο για να κάνουν μια κατασκευή.                                                                              
Αντίθετα το νέο οικοδομικό παιγνίδι, με τα γεωμετρικά σώματα και τις ακέφαλες βίδες, δίνει στα χέρια του παιδιού επιπλέον το πλεονέκτημα των περιστροφικών κινήσεων  μέσα από  το βίδωμα και ξεβίδωμα των τεμαχίων, αναπτύσσοντας έτσι γρηγορότερα και πληρέστερα την κινητικότητα τους,    κάτι πολύ σημαντικό για την έναρξη της πρώτης  γραφής των γραμμάτων  της αλφαβήτας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ   ΕΡΕΥΝΩΝ

Τα αποτελέσματα ερευνών που έγιναν σε παιδικούς σταθμούς αποδεικνύουν τα ακόλουθα:
Βελτίωση της αδρής και λεπτής κινητικότητας των χεριών.
Ύστερα από τετράμηνη εφαρμογή του παιγνιδιού  «Β-Κ», στην πειραματική ομάδα παιδιών προσχολικής ηλικίας, διαπιστώσαμε ότι η ικανότητα των χεριών στον τομέα της γραφοκινητικότητας παρουσίασε αισθητή πρόοδο. Τα παιδιά της πειραματικής ομάδας μετά την τετράμηνη εξάσκησή τους με τα «Β-Κ», χειριζόταν το μολύβι σαφώς πολύ καλύτερα, με μεγαλύτερη επιδεξιότητα κατά τη γραφή των διαφόρων γραμμών, π.χ. κυκλικών, ημικυκλικών, τεθλασμένων, διακοπτόμενων κλπ. ,σε σύγκριση με τα παιδιά (ομάδα ελέγχου) που δεν είχαν χρησιμοποιήσει τα Β-Κ».
Παρατηρήθηκε επίσης έντονη γλωσσική επικοινωνία και  αυξημένη ετοιμότητα για μάθηση στα παιδιά της πειραματικής ομάδας.
Τα παιδιά της πειραματικής ομάδας έδειχναν μεγαλύτερη προσοχή και συγκέντρωση μετά από λίγο χρονικό διάστημα, αφότου άρχιζαν να παίζουν με τα «VIDO», σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των παιδαγωγών που ασχολούνταν μαζί τους.
Το ανωτέρω οικοδομικό υλικό είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο:
α) για παιδιά με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα  για τα παιδιά  εκείνα που παρουσιάζουν δυσλειτουργία των άνω άκρων (αγκυλώσεις χεριών- δακτύλων) και
β) για παιδιά που παρουσιάζουν γλωσσικές διαταραχές (αδυναμία ομιλίας).
Εχει το προνόμιο να χρησιμοποιείται ως εποπτικό μέσο πολλαπλών χρήσεων και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στο χώρο εμπέδωσης των μαθηματικών εννοιών (σύνολα, αριθμητικές πράξεις κλπ.), στο χώρο άσκησης των αισθησιοκινητικών ικακανοτήτων, στο χώρο ανάπτυξης των νοητικών ικανοτήτων (παρατήρηση, συγκέντρωση, φαντασία, μνήμη, λογική).
Γενικώς βελτιώνει τις ψυχοκινητικές ικανότητες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας σε μεγαλύτερο βαθμό, αντικαθιστώντας με επιτυχία όλα τα άλλα οικοδομικά –συναρμολογούμενα παιγνίδια.
Τέλος η χρήση του παιγνιδιού δεν πρέπει να ξεπερνά τις δυνατότητές του. Υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν οι βίδες με το πολύ δυνατό σφίξιμο.

Γιατί τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας πρέπει να παίζουν με το VIDO.

1. Γιατί το «VIDO» έχει 5 τουλάχιστον διαφορετικά κυλινδρικά και σφαιρικά σχήματα που προκαλούν στο παιδί όταν παίζει, πραότητα, γαλήνη και συνεργασία.
2.  Γιατί το VIDO  είναι το μοναδικό παιγνίδι που προκαλεί έντονα περιστροφικές κινήσεις στα χέρια του παιδιού, κάτι που δεν το κάνουν τα άλλα οικοδομικά παιγνίδια.
3.  Γιατί το VIDO έχει διαπιστωθεί ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε από ομάδα Παιδαγωγών, ότι βελτιώνει σε ελάχιστο χρόνο τη γραφοκινητικότητα των νηπίων.
4. Γιατί έχει  θεραπευτικές επιδράσεις στα παιδιά με ειδικές ανάγκες που παρουσιάζουν δυσλειτουργίες στα άνω άκρα (αγκυλώσεις στα δάχτυλα).
    
Σημαντικές Διακρίσεις  του παιγνιδιού  VIDO
    
1.    Κατοχυρώθηκε με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στον  Ο.Β.Ι.  για πρώτη φορά στην ιστορία του παιδαγωγικού παιγνιδιού στην Ελλάδα.     
Ιδιαίτερα το Παιδαγωγικό παιγνίδι VIDO είναι αποτέλεσμα ερευνητικού Προγράμματος στο ΑΤΕΙ/Θεσσαλονίκης  και  χαρακτηρίζεται από ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ,
ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας   κ. Κάρολο Παπούλια,   
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ως προς την καταλληλότητά του  από το Υπουργείο Παιδείας, για πρώτη φορά  στην ιστορία του παιδαγωγικού παιγνιδιού στην Ελλάδα και  ΕΤΥΧΕ  
Ευρωπαϊκής  Διάκρισης στα πλαίσια της     «Εuropa Ιnnovative actions»   


ΔΙΠΛΩΜΑ   ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ  ΕΦΕΥΡΕΤΗ  -  ΕΡΕΥΝΗΤΗ

Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος - καθηγητής Παιδαγωγικών στο τμήμα  Βρεφονηπιοκομίας  του  ΑΤΕΙ/Θεσσαλονίκης,  με εξειδίκευση στο Παιδαγωγικό παιγνίδι  των παιδιών της Προσχολικής και Σχολικής ηλικίας είναι εφευρέτης όλων των Παιδαγωγικών Παιγνιδιών που χρησιμοποιούνται  κατ’αποκλειστικότητα στο Πρόγραμμα Προ & Σχολικής Αρωγής.

Θα μας βρείτε

Διεύθυνση: Χουρμούζη 18, Κ. Τούμπα, Θεσσαλονίκη, 54453, Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@sxolikiarogi.gr
Κινητό: +30 6974382293
Κινητό: +30 6944394812