ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΠΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Αθλητικές Δραστηριότητες

Στοχοσφαίριση
Ένα καινοτόμο Ομαδικό Αθλημα στην Προσχολική και Σχολική ηλικία με Πολλά Πλεονεκτήματα

Η Στοχοσφαίριση είναι ομαδικό άθλημα, όπως η Καλαθοσφαίριση και η Χειροσφαίριση.
Τα πλεονεκτήματά της έναντι των άλλων ομαδικών αθλημάτων είναι, ότι στο παιχνίδι χρησιμοποιούνται διαφορετικών ειδών μπαλίτσες, για την όσο το δυνατόν περισσότερη παραγωγή διαφορετικών χειρο - απτικών ερεθισμάτων, που η αποστολή τους είναι να ενεργοποιήσουν τα μέγιστα τον Δικτυωτό σχηματισμό (Formatio Reticularis), που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της εύρυθμης Λειτουργίας του Εγκεφαλονευρικού Συστήματος, γεγονός που συμβάλλει τα μέγιστα στην ΝΟΗΤΙΚΗ ολοκλήρωση του παιδιού. (Περισσ. βλ. ιστοσελίδα : sxolikiarogi.gr) - Κιναισθητική.
Η Στοχοσφαίριση είναι το κατ’εξοχήν αντιπροσωπευτικό άθλημα της ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ και ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, που ασκεί τις περισσότερες Επιδράσεις στις Ικανότητες και Δεξιότητες του παιδιού της Προ και Σχολικής ηλικίας.

Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ΣΤΟΧΟΣΦΑΙΡΙΣΗ είναι τα εξής:

 1. Βελτίωση της Αδρής και Λεπτής κινητικότητας των άνω άκρων - Παλάμης και δακτύλων.
 2. Βελτίωση της Κιναισθητικότητας.
 3. Βελτίωση της Κινητικότητας όλων των Μελών του Σώματος.
 4. Βελτίωση της κοινωνικότητας του παιδιού.
 5. Βελτίωση της Δημιουργικής Φαντασίας.
  1. Τα χαρακτηριστικά Στοιχεία του Αθλήματος της Στοχοσφαίρισης

   Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του αθλήματος της Στοχοσφαίρισης διακρίνονται στα κύρια και στα δευτερεύοντα. Τα κύρια μέρη είναι το Ταμπλό (μια πλατιά πλάκα – σανίδα ξύλου με διαστάσεις κατά προσέγγιση : Μήκος 1,5 μέτρου, πλάτος 50 εκ. και πάχος 1 εκ. Η Σανίδα τοποθετείται πάντα σε όρθια θέση.

   Στο άνω μέρος της σανίδας και σε απόσταση 20 εκ. από το άνω ακραίο σημείο ή στο κέντρο της σανίδας, ανοίγεται μια οπή με διάμετρο 30 ή 35 εκ. Η σανίδα με τις ανωτέρω διαστάσεις, στηρίζεται σε πλαίσιο το οποίο συνδέεται στο μέσον του άνω μέρους της σανίδας με συνδετήρα και τα δυο του πόδια καρφώνονται στο έδαφος για την σταθεροποίηση της σανίδας σε θέση όρθια.

   Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και κάποιος άλλος σταθεροποιητικός μηχανισμός. Το χρώμα της σανίδας είναι συνήθως κιτρινοπράσινο (μισό και μισό με διαχωριστική γραμμή σε μορφή Σίγμα στο μέσο της σανίδας) και με κέντρο την οπή βάφονται ακτίνες με διάφορα χρώματα.

   Εκτός των ανωτέρω χαρακτηριστικών, το ταμπλό ή σανίδα μπορεί να είναι κρεμαστή και να έχει τη θέση και τις διαστάσεις μιας Μπασκέτας με την Οπή στο κέντρο της. Τα δευτερεύοντα μέρη είναι τα εξής: Εκτός από το Ταμπλό ή σανίδα, για το παιγνίδι απαιτούνται και μικρές μπαλίτσες του τένις ή άλλης μορφής ( από πλαστικό – από δέρμα ή από καουτσούκ κλπ.). Οι μπαλίτσες παίζονται στο πάτωμα και ρίχνονται στη συνέχεια, με τα χέρια από σχετική απόσταση (3) μέτρων σε κυκλική μορφή, στο στόχο (οπή) για να περάσουν μέσα από τη οπή και να καταλήξουν μέσα στο σάκο που είναι από πίσω.

   Κατά την εξάσκηση, οι αποστάσεις από τη στοχοσανίδα, που βρίσκεται σε σταθερή θέση, διαφοροποιούνται ανάλογα με τη βαθμό δυσκολίας που επιδιώκεται. Έτσι, κατά την εξάσκηση, έχουμε αποστάσεις: του ενός μέτρου, των δύο μέτρων, των τριών μέτρων κ.ο.κ.

   Η κάθε απόσταση, κατά τη διαδικασία της εξάσκησης, είναι ανάλογη του βαθμού δυσκολίας και στοχεύει στη βελτίωση της επιδεξιότητας των χεριών και της Κιναισθητικότητας (βλέπε ιστοσελίδα: sxolikiarogi.gr) του παιδιού, που επιδιώκεται από τις αλλεπάλληλες ρίψεις.

   Το αποτέλεσμα που απορρέουν από το παιγνίδι της Στοχοσφαίρισης είναι: Η βελτίωση της οπτικής αντίληψης και ο συντονισμός ματιού - χεριού και γενικότερα η κιναισθητική αντίληψη του, γεγονός πολύ σημαντικό για τη αντιμετώπιση της πρώτης γραφής.

   Επίσης η φιλοσοφία και το πνεύμα της Στοχοσφαίρισης, υποστηρίζει τα οφέλη του αθλητισμού, που καρπούνται τα παιδιά όλου του κόσμου, σαν έκφραση βιολογικής, πνευματικής και ψυχικής ανάγκης, χωρίς διαχωρισμό φυλών ή κοινωνικών θέσεων.

   Η συνεισφορά του παιχνιδιού της Στοχοσφαίρισης στην εκπαίδευση του παιδιού είναι:

   • Η βελτίωση της υγείας του.
   • Η φυσική του ανάπτυξη.
   • Η Προαγωγή στις συνήθειες αγωνιστικότητας σε φυσικές δραστηριότητες και στην προετοιμασία για μια δραστήρια ζωή.
   • Η διανοητική του ανάπτυξη. Μέσω της αθλητικής προπόνησης το παιδί βελτιώνει την ικανότητα αντίληψης, γυμνάζει την ικανότητα της προσοχής, αναπτύσσει την μνήμη, την φαντασία του και το δημιουργικό του πνεύμα.
   • Η συναισθηματική του ανάπτυξη και ισορροπία.
   • Η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Προάγει τον αυτοέλεγχό του.
   • Η κοινωνική του ανάπτυξη.
   • Η αποφυγή αντικοινωνικών επαφών.
   • Η δημιουργία εμπειριών, σχέσεων με άλλα παιδιά και η γνώση κι αντίληψη των αντιδράσεων τους. Η γνώση του «εγώ» και των άλλων.
   • Η μάθηση σεβασμού στις αρχές, στους κανόνες και στη δημιουργία αισθήματος ευθύνης.

   Το άθλημα της Στοχοσφαίρισης διαθέτει στοιχεία από όλα τα ομαδικά αθλήματα. Ωστόσο, πιο πολύ προσιδιάζει στο Μπάσκετ ή Χάντμπολ. Οι παίκτες στη Στοχοσφαίριση ποικίλουν ως προς τον αριθμό τους και είναι ίσοι ή λιγότεροι από εκείνους του Μπάσκετ. Δηλ. 4 ως 5 παίκτες χωρίς τερματοφύλακα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να επιτευχθούν τέρματα, ( δηλ. να εισχωρήσει η μπαλίτσα στην οπή), με νικήτρια ομάδα να είναι εκείνη που πετυχαίνει τα πιο πολλά από αυτά.

   Μίνι Στοχοσφαίριση

   Στη Στοχοσφαίριση για παιδιά (μίνι), κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις ως πέντε παίκτες γηπέδου, ενώ υπάρχουν τρεις αναπληρωματικοί παίκτες. Oι βασικές αλλαγές των κανονισμών αφορούν το μέγεθος του γηπέδου (μικρότερο γήπεδο), την μπάλα (μικρότερη μπάλα). Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 2 ημίχρονα των 10-15 λεπτών με 7΄-10΄ διάλειμμα μεταξύ τους.

   Πώς παίζεται

   Κάθε ομάδα αποτελείται από 4 - 6 παίκτες γηπέδου. Μπροστά από κάθε τέρμα ( Ταμπλό - Σανίδα με Οπή) υπάρχει η περιοχή τέρματος η οποία είναι ένα ημικύκλιο ακτίνας 3 μέτρων. Από τη γραμμή της περιοχής αυτής, έχουν την άδεια οι παίκτες να ρίχνουν (σουτάρουν) τη μπάλα στο στόχο ( Οπή) που είναι χαραγμένη στο ταμπλό (Σανίδα σε σταθερή βάση ή κρεμαστή σε μορφή Μπασκέτας, (στην περίπτωση ενηλίκων παικτών). Όλοι οι παίκτες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν για ρίψη και μεταφορά της μπάλας μόνο τα χέρια τους.  Όταν ένας παίκτης έχει την μπάλα, μπορεί να ντριμπλάρει όσο θέλει, παίζοντάς την με το ένα χέρι κάθε φορά στο έδαφος. Επίσης μπορεί να κρατήσει την μπάλα για τρία δευτερόλεπτα ή να κάνει τρία βήματα κρατώντας την στα χέρια. Κατόπιν μπορεί ή να χτυπήσει την μπάλα στο έδαφος ή να δώσει πάσα σε ένα συμπαίκτη ή τέλος να σουτάρει στο τέρμα.

   Γήπεδο

   Oι διαστάσεις του γηπέδου είναι 40 X 20 μέτρα. Oι διαστάσεις αυτές μπορεί να αλλάζουν, ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο στην αυλή του σχολείου. 

   Διάρκεια παιχνιδιού

   O αγώνας διαρκεί 2 ημίχρονα των 30 λεπτών (60 λεπτά συνολικά).

   Το ταμπλό – Η οπή της Σανίδας

   Oι διαστάσεις του ταμπλό – Σανίδας, είναι όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω. Oι διαστάσεις αυτές είναι μικρότερες. Τα ταμπλό ή Στοχοσανίδες με οπή στο μέσον, τοποθετούνται στις δυο άκρες του Γηπέδου.

   Έναρξη του παιχνιδιού

   Oι δύο ομάδες ρίχνουν ένα νόμισμα και ο νικητής επιλέγει «μπάλα ή τέρμα». Oι παίκτες της επιτιθέμενης ομάδας παρατάσσονται πάνω στην κεντρική γραμμή του γηπέδου, ενώ οι αμυνόμενοι παίρνουν θέσεις υπεράσπισης του τέρματός τους. (Στοχοσανίδας)

   Η μπάλα

   Yπάρχουν διαφορετικά είδη και μεγέθη μπάλας. Η μπάλα είναι τόσο φουσκωμένη, ώστε να αναπηδά καλά και, ταυτόχρονα, να μπορεί κάποιος να την πιέσει με τον αντίχειρά του.

   Oι διαιτητές

   Ένας αγώνας διεξάγεται με δύο διαιτητές. Η γραμματεία αποτελείται από το χρονομέτρη που μετρά το χρόνο και το σημειωτή που σημειώνει τα τέρματα, τις αλλαγές των παικτών κλπ.

   Παραβάσεις κανονισμών

   Δεν επιτρέπεται το σπρώξιμο, το τράβηγμα, το χτύπημα, το αγκάλιασμα και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που είναι επικίνδυνη για τους αντιπάλους. Το άγγιγμα της μπάλας με το πόδι κάτω από το γόνατο δεν επιτρέπεται. Ένας παίκτης που έχει την μπάλα μπορεί να την ντριμπλάρει όσο θέλει, σπρώχνοντάς την με το ένα χέρι κάθε φορά στο έδαφος. Επίσης, μπορεί να κρατήσει την μπάλα για τρία δευτερόλεπτα ή να κάνει τρία βήματα προτού χτυπήσει την μπάλα στο έδαφος ή να δώσει πάσα σε ένα συμπαίκτη ή να σουτάρει στο τέρμα.  Αν ένας παίκτης διαπράξει παράβαση σε αντίπαλο (φάουλ), κάθε ένας από τους διαιτητές έχει το δικαίωμα να δώσει ελεύθερη ρίψη στην άλλη ομάδα ή αποφασίζει να δώσει πέναλτι που εκτελείται επτά μέτρα μακριά από το τέρμα. Σε μια ελεύθερη ρίψη όλοι οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας μένουν τρία μέτρα μακριά από το σημείο που γίνεται η εκτέλεση.

Θα μας βρείτε

Διεύθυνση: Χουρμούζη 18, Κ. Τούμπα, Θεσσαλονίκη, 54453, Ελλάδα
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info@sxolikiarogi.gr
Κινητό: +30 6974382293
Κινητό: +30 6944394812